Border Collie Blue Merle

Border Collies zijn een van de meest schattige honden die je tegenkomt. Ze staan vooral bekend om hun intelligentie, loyaliteit en sterke arbeidsethos.

Je vindt Border Collies in een scala aan kleuren, maar een van de meest boeiende vachtpatronen en kleuren moet de Border Collie Blue Merle zijn. Met hun schattige snuiten en betoverende blauwe ogen, zijn Border Collie Blue Merles enkele van de mooiste honden die je zult tegenkomen.

Border Collies zijn uitzonderlijke herdershonden. Hoewel ze zijn gefokt om schapen te hoeden, zijn ze ook uitstekende huisdieren. Deze trouwe metgezellen houden ervan om bezig te blijven en hun baasjes te helpen. Je vindt ze ook in veel wedstrijden, van gehoorzaamheid tot hindernissen.

Als u geïnteresseerd bent om een Border Collie Blue Merle in uw gezin op te nemen, zijn er een paar dingen die u moet weten over deze schattige hond. Om u te helpen beslissen of het de perfecte pup voor u is, kunt u enkele fascinerende feiten over de Border Collie Blue Merle vinden.

13 dingen die u moet weten over de Border Collie Blue Merle

Een Border Collie Blue Merle wordt bewonderd om zijn opvallende uiterlijk, sterke arbeidsethos en algeheel schattig gedrag. Hier zijn een paar dingen die u moet weten over deze mooie hond.

Oorsprong

De oorsprong van de Border Collie gaat terug to ongeveer 300 jaar terug. Ze komen uit het Engels-Schots grensgebied dat Schotland en Engeland verdeeld. Het meest belangrijke doel van het fokken van dit ras was om het vee te houden, voornamelijk schapen.

Het is niet moeilijk om te zien waarom Border Collies uitstekende werk- en herdershonden zijn. De naam van dit ras komt van de vermoedelijke plaats van herkomst, Schotland. Het woord “collie” is een Schots woord dat herdershonden beschrijft.

Border Collies zijn rashonden. U kunt ze echter vinden in dierenasielen en reddingsgroepen. Zoals alle Border Collies is de Border Collie Blue Merle een raszuivere pup.

De Border Collie Blue Merle werd begin jaren 2000 erkend. Dit patroon werd echter gedurende vele jaren bij andere rassen waargenomen. Je kunt het opmerkelijke merle-kleurenpatroon vinden bij honden zoals Shetland Sheepdogs, Great Danes, Australian Shepherds, Teckels en Cardigan Welsh Corgi’s.

Er is een breed scala aan Border Collie kleuren, van Red Merle tot chocolate sable. Maar de Blue Merle is zeker een van de zeldzaamste Border Collie kleuren.

Het Merle gen

De term “Merle” verwijst naar de verdunde aard van de opvallende vachtkleur die opvallende strepen, vlekken en vlekken achterlaat en een ‘blauwachtig’ uiterlijk geeft. Laten we eens kijken hoe de blue merle Border Collie zijn zeldzame vachtpatroon krijgt. Maar maak je geen zorgen, we zullen je niet vervelen met een lange wetenschappelijke les. Simpel gezegd, ze krijgen hun unieke patroon van het merle gen.

Over het algemeen krijgt een hond zijn vachtkleur uit twee basiskleuren. Deze basiskleuren zijn afkomstig van een dominant en recessief gen van de ouders van de pup.

Het merle-gen is een onvolledig, dominant gen dat het merle-patroon creëert. Het neemt het andere dominante gen (zoals zwart) en verdunt het – wat resulteert in een laag blauwachtige of grijsachtige tinten met vlekkerige of wervelende patronen.

Een van de ouderhonden moet het merle gen hebben om een ​​blue merle-pup te krijgen. Zoals eerder vermeld, is deze vachtkleur zeldzaam omdat het merle-gen niet vaak wordt aangetroffen bij Border Collies.

Zonder het merle-gen zal deze oogverblindende blauwe merle-jas niet zomaar ontstaan. Aan de andere kant is het ook niet gegarandeerd dat een blue merle Border Collie ouder een nest zal hebben met hetzelfde kleurpatroon. Mogelijk vindt u slechts één puppy met een merle-vacht in het nest.

Uiterlijk

Net als andere Border Collies is de Blue Merle Border Collie een pup met unieke vachtkleuren. Ze hebben een witte borst en blauwe of grijze vacht op hun rug, staart, oren en gezicht.

Afgezien van hun kenmerkende vacht, heeft de Border Collie Blue Merle een atletisch uiterlijk met korte oren die recht staan of naar voren vouwen zoals andere Border Collies. Alle Border Collies zijn niet hypoallergeen, maar het zijn nog steeds uitzonderlijke huisdieren om in de buurt te hebben.

De Border Collie Blue Merle heeft veel oogkleuren zoals lichtgroen, vervaagd amber of lichtblauw met een intense en bedachtzame blik. Je zult ook enkele van deze pups vinden met heterochromie of niet-passende ogen.

De blue merle Border Collies zijn middelgrote honden met lange staarten en neuzen. Ze hebben vaak roze of gedeeltelijk roze snuiten wanneer ze worden geboren. Maar pigmenten verschijnen meestal op hun neus als ze groeien om het zwart te maken.

Hun hoogte varieert van 18 tot 22 inch. De Border Collie Blue merle weegt tussen de 33 en 55 pond – vrouwtjes zijn meestal kleiner en lichter dan mannetjes.

Deze kortharige pups hebben twee vachttypes: glad en ruw. Ruwgecoate pups hebben middellange tot lange jassen. Terwijl honden met een gladde vacht worden gekenmerkt door korte en dikke jassen.

Zowel de gladde als ruwe vachten zijn dubbellaags en beschermen ze tegen extreme weersomstandigheden. In tegenstelling tot andere honden die niet verharen, verharen beide soorten vachten het hele jaar door.

Blue merle Border Collies verliezen hun harige winterjassen in de lente – terwijl ze hun zomerlichamen klaarmaken. Het is dus het beste om een aantal goede verzorgingshulpmiddelen bij de hand te hebben tijdens het ruiseizoen.

Persoonlijkheid en temperament

Blue merle Border Collies zijn lieve familiehonden met een uitstekend algemeen temperament. Hun vachtkleur heeft geen invloed op hun gedrag. Als het gaat om hun persoonlijkheid, hebben alle patronen en kleuren van het Border Collie-ras dezelfde goedaardige eigenschappen.

Deze harige metgezellen zijn zeer intelligent, enthousiast om te behagen en overal energiek. Het zijn zeer atletische pups met een grote behendigheid. Border Collies zijn misschien wel de beste herdershonden en zijn er altijd op gebrand om de wezens om hen heen te “herderen”.

Hoewel ze graag bezig zijn en helpen, zijn blue merle Border Collies aanhankelijk en altijd klaar voor een knuffel. Met hun leuke en speelse karakter zijn ze perfecte harige vrienden voor gezinnen met kleintjes.

Het zijn liefhebbende en vriendelijke honden, maar ze kunnen verlegen worden en gereserveerd zijn tegenover vreemden. Blue merle Border Collies zijn goed opgevoede honden, maar het is van vitaal belang om ze te socialiseren terwijl ze jong zijn om afstandelijk gedrag te voorkomen.

Border Collie Blue merle als gezinshond?

Een Border Collie blue merle is ook zo lief als ze lijkt, maar ook aanhankelijk, loyaal en liefdevol. Deze kostbare pups zijn uitstekende gezinsgenoten.

Sommige honden kunnen intimiderend of verward zijn door jongere, energieke kinderen. Maar dit komt vaker voor bij agressieve honden zoals de kleine chihuahua, omdat ze niet goed reageren op ruw spel. Aan de andere kant hebben alle Border Collies meer dan genoeg energie om de kleintjes bezig te houden.

De Border Collie Blue merle is een speelse en vriendelijke hond met een overvloed aan energie. Ze doen het goed met kinderen en kunnen ook goed overweg met andere huisdieren. Omdat ze zijn gefokt om schapen te hoeden, zijn ze erg slim en houden ze ervan actief te zijn.

Zoals de meeste honden hebben ze een sterk instinct om hun dierbaren te beschermen. Deze intelligente honden hebben ook een inherent vermogen om de gemoedstoestand van hun baas te begrijpen en proberen te helpen.

Hoewel het goedaardige honden zijn, is het van vitaal belang om uw pup al vroeg te trainen en te socialiseren, zodat ze zich daaraan kunnen aanpassen. Je kunt een Border Collie blue merle ook leren om te helpen met huishoudelijke taken. Van het vuilnis buiten zetten tot het sorteren van de was, ze zijn altijd bereid om een helpende poot te bieden.

Omdat deze levendige honden een hoog energieniveau hebben, zijn ze het meest geschikt voor degenen die hen kunnen voorzien van dagelijkse lichaamsbeweging. De ideale omgeving voor deze pups is een huis met veel open ruimte.

Vraagt u zich af of deze oogverblindende honden goed bij uw gezin zouden passen? Hier zijn een paar dingen om over na te denken met betrekking tot de fysieke en emotionele behoeften van de blue merle Border Collies:

  • Bent u een actieve persoon die van lichamelijke activiteit houdt?

  • Kunt u hen reguliere medische zorg bieden?

  • Kun je ze voldoende aandacht en tijd geven die ze nodig hebben om te gedijen?

  • Heb je voldoende binnen- en buitenruimte voor ze om rond te rennen?

Verzorging

Omdat de meeste blue merle Border Collies een witte vacht op hun gezicht, borst en onderbuik hebben, zijn ze vatbaar voor vuilvlekken. Het zijn ook zware shedders en hebben regelmatige verzorging nodig om hun huid, vacht, oren en nagels in vorm te houden.

Blue merle Border Collies hebben een dubbellaagse vacht die hen beschermt tegen extreem koud en warm weer. U moet deze dikke vacht behouden door uw pup minstens twee tot drie keer per week te borstelen om hun huid en vacht gezond te houden.

De lichtgekleurde delen van het haar van de pup zijn vaak vatbaar voor scheuren of vuilvlekken. Om ze fris en glanzend te houden, kunt u uw hond eens in de drie maanden wassen of indien nodig, bijvoorbeeld na een dag rollen op modderige grond.

Om natuurlijke oliën en een gezonde vacht te behouden, kunt u het beste een hondenshampoo van goede kwaliteit gebruiken. Zorg ervoor dat u uw pup na het baden grondig afdroogt om vochtophoping te voorkomen.

Je moet hun schattige oren wekelijks schoonmaken om overtollig vocht en de opeenhoping van was en vuil te verwijderen. U kunt een doek gebruiken om hun oren wekelijks schoon te maken. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat hun oren goed worden gedroogd om oorinfecties te voorkomen, maar wees voorzichtig en voorkom beschadiging van de gehoorgang.

Om te voorkomen dat de nagels van uw puppy barsten of splijten, moet u ze regelmatig laten knippen. Je kunt het om de twee tot drie weken knippen met een nagelknipper of nagelslijper. Het is het beste om een vroeg stadium goede verzorgings gewoontes aan te leren en optimaal te genieten van de quality time met huisdier.

Het is een uitstekende tijd om te binden en te controleren op medische aandoeningen. Let op zere plekken, schaafwonden, ontstekingen, roodheid en afscheiding uit hun oren, ogen van neusgaten. Als u uw hond niet de verzorging kunt geven en wat geld over heeft, overweeg dan om een trimsalon in te huren.