Border Collie karakter

Het Border Collie ras werd gefokt om om schapen bij elkaar te brengen en onder controle te houden in het heuvelachtige grensgebied tussen Schotland en Engeland. Ze staan bekend om hun intensief staren waarmee ze de kudde on controle houden. Het zijn honden met onbegrensde energie, uithoudingsvermogen en de drive om te werken en dit maakt ze tot eersteklas herdershonden. Border Collies worden tegenwoordig nog steeds ingezet voor het hoeden van schapen op boerderijen en ranches wereldwijd.

Het Border Collie karakter zorgt voor zeer trainbare en intelligente honden die uitblinken in verschillende hondensporten, waaronder gehoorzaamheid, flyball, behendigheid, tracking en wedstrijden met vliegende schijven. Ze kunnen geweldige gezinsleden worden, zolang ze maar veel krijgen – veel! — van lichamelijke en geestelijke inspanning. Je zult ook op je gemak moeten zijn met een hond die je van tijd tot tijd te slim af kan zijn. Als je een liefhebbende, intelligente hond wilt die je actief en scherp houdt, dan is dit misschien het ras voor jou!

Als je ooit het genoegen had om te kijken naar een Border Collie die een kudde hoedt, dan besef je dat je een vakman aan het werk ziet. zijn intens staren als hij de schapen nadert, zijn intuitieve reactie op de commando’s van de herder en zijn vaardige manier waarop hij de schapen in de juiste richting manouvreert, zijn geweldig om naar te kijken.

De Border Collie, een hond van gemiddeld gewicht van ongeveer 15-23 kilo, bezit een schijnbare hoeveelheid bovennatuurlijke energie en uithoudingsvermogen. Deze hardheid werd ontwikkeld omdat deze hond heel de dag in de heuvels en valleien van het Schotse grenslandschap moest werken. Ze moest soms wel 70 kilometer of meer per dag rennen. Als we het hebben over een werkhond dan wordt het niet beter dan een Border Collie.