border collie pup trainen

Border Collie pup opvoeden? 10 tips + puppytraining

De Border Collie is een echte werkhond. Deze gevoelige, atletische en erg intelligent hond wordt ook wel ingezet bij zoek- en reddingsoperaties, geuronderzoek en verschillende andere “hondenbanen”. Border Collies hebben de hoogste prijzen in de wacht gesleept voor verschillende hondensporten, hondenbehendigheid, gehoorzaamheid en frisbee.

Een Border Collie pup opvoeden of trainen kan dus heel succesvol zijn. Het zijn ook hele populaire familiehonden en doen het goed bij ervaren baasjes die ook een actieve levensstijl hebben buitenshuis en het leuk vinden om mentaal stimulerende activiteiten met hun hond te doen. In dit artikel nemen we de beste 10 tips door voor het opvoeden en trainen van een Border Collie. We bespreken ook wat specifiek advies voor het opvoeden van een Border Collie pup. Handig als u onlangs een kleine viervoeter in uw gezin heeft opgenomen!

boek border collie

Deze enorm atletisch en wendbaar ras heeft veel fysieke en mentale oefening nodig om gelukkig en gezond te blijven. Interactief spel, training op basis van beloning, activiteiten buitenshuis en deelname aan hondensporten, zijn uitstekende manieren om uw Border Collie op te voeden. Het leren van trucjes en clicker spelletjes, maar ook geurspelletjes zijn geweldige manieren om jouw hond mentaal te stimuleren en hun coördinatie en zelfverzekerdheid te versterken. Het cultiveren van kalm en rustig gedrag helpt deze workaholic om de knop even om te zetten en zichzelf op te laden.

hebben zijn zeer gevoelig en hebben een zeer scherp observatievermogen. Dit maakt ze uitstekend in het lezen van subtiele signalen en het opmerken van veranderingen in hun omgeving, maar het betekent ook dat ze prikkelbaar en reactief kunnen worden bij de geringste triggers. Dit is de reden waarom vroege socialisatie en desensibilisatie voor alle normale stimuli bijzonder belangrijk is voor een Border Collie opvoeden. Border Collies genieten van aanraking en genegenheid, maar normaal gesproken op hun eigen voorwaarden. Ze houden van hun ruimte en hebben een vredige en rustige plek nodig om te rusten. Wanneer ze worden aangestaard of benaderd door vreemden, kunnen sommige honden zich bedreigd voelen en reageren met kalmte, ineengedoken of een agressieve vertoning.

Een verveelde, gefrustreerde, onder gesocialiseerde en ongetrainde border collie zal waarschijnlijk een baan of een andere uitlaatklep vinden om die energie vrij te maken. Dit kan leiden tot destructief, obsessief en ongepast gedrag. Een uit de hand gelopen Border Collie zal waarschijnlijk ontsnappen, reactief en agressief worden jegens mensen en honden, happen of bijten wanneer ze worden aangeraakt, auto’s of fietsen achtervolgen, bijten en blaffen, mensen “kudden”, voorwerpen kauwen en de tuin opgraven, de televisie en meer.

Top 10 tips voor een Border Collie opvoeden

Speel met je hond!

Interactief spel zoals slepen, ballen jagen en ravotten is een geweldige manier om vertrouwen te ontwikkelen en interacties met jou waardevoller te maken dan onafhankelijk exploiteren en in de problemen komen. Je wordt het middelpunt van het universum van je hond en de bron van alle dingen die ze verlangen. Spellen met veel opwinding kunnen ook worden gebruikt om uitstekende zelfbeheersing te ontwikkelen en veel basisvaardigheden in het leven aan te leren.

Border Collie puppytraining vereist socialisatie

Socialiseer uw puppy vroeg. Zorg ervoor dat uw puppy op een veilige en lonende manier allerlei soorten plaatsen, oppervlakken, mensen van alle leeftijden, maten, geslachten, kleding en manieren van bewegen, aanraken en behandeld wordt, dierenartsen en gebouwen, vee, andere honden en huisdieren, geluiden en andere sensaties die een normaal onderdeel van hun leven zullen zijn tegen de tijd dat hij of zij 12 weken oud is. Deze blootstelling zou in lijn moeten zijn met de natuurlijke nieuwsgierigheid van de puppy, zodat hij nieuwe dingen en ervaringen in zijn eigen tempo kan benaderen en ontdekken.

Betrek je pup erbij

Betrek uw hond bij zoveel mogelijk van uw dagelijkse activiteiten. Doe aan een hondensport waar jullie allebei van zullen genieten. Schapen hoeden, flyball, behendigheid, geurwerk en trick training zijn enkele voorbeelden. Dit zal voldoen aan de behoeften van uw werkhond, het zal u helpen elkaar te begrijpen en u wederzijds respect en teamwork bijbrengen. Het wordt ook heel leuk en brengt je samen met vele andere Border Collie-enthousiastelingen!

Mentale stimulatie is een belangrijk onderdeel van de Border Collie-training

Zorg naast training voor voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie, inclusief wandelingen, zwemmen en snuffelen. Als uw Border Collies-puppy nog geen goede terugroepactie heeft of als u hem om een andere reden niet los kunt laten, leer dan hoe u een lange lijn tijdens wandelingen kunt gebruiken, zodat hij wat vrijheid heeft om deel te nemen aan normale hondenactiviteiten .

Werk aan je terugroepactie

Leer uw puppy een betrouwbare, snelle en enthousiaste terugroepactie, zodat ongeacht welke andere fascinerende dingen er gaande zijn, ze op een cent draaien en als de wind terug naar u rennen. Dit kan je Border Collie uit de problemen helpen en zelfs hun leven redden, maar het zal ze ook in staat stellen te genieten van de vrijheid om van de lijn af te rennen.

boek border collie

Zelfbeheersing is van vitaal belang bij de puppytraining van Border Collie

Leer uw Border Collie-puppy zelfbeheersing door middel van impulscontrolespellen en levensechte situaties. Dit zal helpen bij elementaire hondenmanieren, zoals lopen aan een losse lijn, beleefde groeten met mensen en andere honden, wachten tot de lijn wordt vastgemaakt of tot de bal wordt gegooid, en afzien van het achtervolgen van bewegende objecten.

Zorg ervoor dat ze hun eigen ruimte hebben

Zorg voor een rustige en vredige plek voor uw Border Collie om zich terug te trekken en te ontspannen. Dit kan een comfortabele bench zijn in een rustige hoek van de woonkamer of keuken. Neem de tijd om uw Border Collie te leren van hun bench te houden, dit duurt ongeveer een of twee weken. Vermijd het dwingen van uw hond in de bench, het sluiten van de deur wanneer hij eruit wil of hem in de bench te sturen als straf of time-out. Als je deze fout maakt, verander je deze plek van vredige ontspanning in een gevangenis.

Zorg ervoor dat ze zich niet vervelen

Geef je Border Collie iets passends om te doen als je ze met rust moet laten. Speelgoed voor voedseldispensers, puzzelspellen voor honden en geschikte rauwe botten kunnen uw hond bezig en kalm houden terwijl uw meubels en schoenen heel blijven.

border collie beweging

Blijf altijd kalm als je Border Collie traint!

Als jouw hond reageert op iets engs of schokkends en blaft of gromt naar mensen, honden, vee of tv, ga dan weg van de trigger en blijf kalm. Als hij door het raam blaft, blokkeer dan het uitzicht. Beheers uw hond, om de kans op herhaling van dit gedrag radicaal te verkleinen en zoek professionele gedragshulp en begeleiding. Als uw hond waarschijnlijk zal bijten, leer uw hond dan te genieten van het dragen van een mandachtige muilkorf.

Houd ze zo gezond mogelijk

Houd uw Border Collie gezond, slank en fit. Bij een volwassen hond wil je de taille kunnen zien en de ribben kunnen voelen. Collies zijn een relatief langlevend en gezond ras, maar u moet goed geïnformeerd zijn over en voorbereid zijn op de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Border Collie: heupdysplasie, epilepsie en “Collie-oogafwijking”. Denk aan het opzetten van een particulier fonds of het afsluiten van een passende huisdierenverzekering. Houd hun vacht en tanden in goede staat en laat uw collie niet op stenen of kiezelstenen kauwen, omdat dit hun tanden kan beschadigen.

boek border collie